Wszystkie drogi w górach Sierra Nevada prowadzą do Pradollano. Miejscowe wędliny, sałatkę z tuńczyka i pieczonej papryki można potraktować jako przystawki przed daniem głównym – tortillą z wieprzowymi podrobami.

Makłowicz w podróży, Włochy – Sycylia – Cukier, sól i wino
Po obiecane w tytule wiktuały Robert wyrusza z Palermo. Tytułowy cukier odnajduje pod postacią kolorowych owoców frutta martorana zrobionych z marcepanu. A sól...

Makłowicz w podróży, Włochy – Sycylia – Wokól Palermo
Objazd sycylijskiej metropolii rozpoczyna się w Monreale. Na wschód od miasta kameralne Cefalù pod wielką skałą, gdzie smakujemy m.in. karczochy smażone w cieście. Ponadto na talerzu grillowane nadziewane sarde a beccafico.

Makłowicz w podróży, Słowacja – Liptów
Przez ostatnie lata słowacka gastronomia poczyniła postępy. Atrakcjami kulinarnymi regionu Liptowa są np. kiełbaski z ziemniaków, szulki z makiem, baranina ze strapaczką czy haluszki z bryndzą i skwarkami.

Makłowicz w podróży, Słowacja – Bańska Szczawnica
Kiedy mam depresję i mało czasu, jadę do Bańskiej Szczawnicy – zwierza się Robert. Jakie smaczki kulinarne można tam znaleźć? Comber z sarny, tort Urpiner pieczony z miejscowym ciemnym piwem.

Makłowicz w podróży, Hiszpania – Murcia
Murcia potrafi zaskoczyć. W kasynie nie ma ruletki, za to można tam zaliczyć szybki kurs historii architektury, a Plaza de las Flores, czyli Plac Kwiatowy, znany jest nie z kwiatów, ale z wybornych tapas. Z jakich specjałów kulinarnych słynie miasto i region?

Makłowicz w podróży, Hiszpania – Almeria
Otoczona górami i pustyniami Almería na tle innych regionów Hiszpanii wydaje się wciąż nieodkryta. A co w almeryjskim menu? Polędwiczki wieprzowe po kowbojsku, suszone sardele, ryby panierowane oraz danie wybitnie miejscowe – La Cuajadera.

Makłowicz w podróży, Hiszpania – Costa Tropical
Fragment wybrzeża Morza Śródziemnego położony na południe od masywu Sierra Nevada nosi nazwę Costa Tropical. Zgodnie z tą nazwą, miejscowa nizina jest idealnym terenem do upraw owoców tropikalnych.

Makłowicz w podróży, Hiszpania – Narty w Sierra Nevada
Wszystkie drogi w górach Sierra Nevada prowadzą do Pradollano. Miejscowe wędliny, sałatkę z tuńczyka i pieczonej papryki można potraktować jako przystawki przed daniem głównym – tortillą z wieprzowymi podrobami.

Makłowicz w podróży, Niemcy – Brema
Freie Hansestadt Bremen, czyli wolne miasto hanzeatyckie taką dumną oficjalną nazwę nosi do dziś miasto nad Wezerą, której w średniowieczu zawdzięczało dostęp do Morza Północnego i płynące z morskiego handlu zyski. Z jakich specjałów słynie Brema?

Makłowicz w podróży, Niemcy – Hamburg
Czy kombajn ziemniaczany może być elementem scenerii romantycznej i inspirować odniesienia do literatury Güntera Grassa? Ależ tak. Robert Makłowicz udowadnia to, asystując przy zmechanizowanych wykopkach w podhamburskiej wsi, skąd kartofle trafiają na stoły metropolii. Największym wyborem ziemniaczanych dań może się poszczycić restauracja – nomen omen – Kartoffelkeller.

Makłowicz w podróży, Niemcy – Lubeka
„Królowa Hanzy”, stolica związku miast handlowych – to już przeszłość Lubeki, choć wiele bezcennych średniowiecznych zabytków ocalało z ostatniej wojny. Robert Makłowicz wyjaśnia, co łączy jeden z nich z… wampirem Nosferatu, przechadza się śladami trzech lubeckich noblistów i bierze udział w ludowym festynie na rynku jako konsument rybnych kanapek.

Makłowicz w podróży, Niemcy – Ostsee, czyli Bałtyk
Podróżując brzegiem Bałtyku Robert Makłowicz odwiedza uniwersytecki Rostock i zagląda do portowej tawerny „Pod Kogą”. Kolejnym punktem wyprawy jest Rugia, która słynie z uzdrowisk i świeżych ryb dostarczanych wprost z kutrów do portowych barów i restauracji. Północny kraniec Rugii to Kap Arkona, dawne grodzisko słowiańskie i miejsce kultu Świętowita.